Derfor er belysning på kontoret så viktig


lys over bord
Bildet er hentet fra normann-copenhagen.com

Belysning kan uten tvil by på det lille ekstra i et rom, men lamper er ikke bare estetiske. Med rett belysning på kontoret har man funnet at ansatte blir sunnere, lykkeligere og bedre til å prestere.

 

Dag ut og dag inn sitter nordmenn over hele landet limt til skrivebordet sitt. De stirrer på skjermer, papirer og omgivelser før de pakker sammen, reiser hjem og gjentar hele prosessen dagen etter.

 

Flere og flere jobber i dag med hodet fremfor hendene. Mer tid brukes innendørs, og det er særlig på kontorer det yrer av liv og arbeidsglede, sett at forholdene ligger til rette for det. Ta for eksempel belysning – en bagatell for mange, men utvilsomt en viktig komponent når det kommer til å skape trivsel og arbeidsglede for ansatte på et kontor.

 

Hva gjør belysning med oss?

Mat, vann, søvn og lys? Er virkelig god belysning så viktig for oss mennesker? Svaret er et rungende ja! Lys hjelper oss nemlig med å stille vår indre klokke, som igjen påvirker søvn, reaksjonsevne, ytelse, humør, kroppens funksjoner og vår generelle helse. Kroppen vår blir fysisk påvirket av å eksponeres for dagslys ved å produsere hormonene cortisol og serotonin. Disse hormonene henger tett sammen med eksempelvis humør og appetitt. Dette er med på å forklare hvorfor mange lett blir søvnige i dempet belysning, mens man om nettene kan føle seg mer våken dersom man utsettes for sterkt lys.    

 

belysning på jobben
Bildet er hentet fra hans-sandgren-jakobsen.com/

 

Mennesker er også svært nysgjerrige og informasjonssøkende av natur. Når det er dårlig belysning klarer ikke øynene våre å oppfatte detaljer og hente inn data. Dette gjør at vi anstrenger oss for å se, og skjer dette på arbeidsplassen vil det kunne føre til utmattelse og irritasjon blant medarbeidere. Likevel er det ikke så enkelt som å skru opp lyset i hele lokalet. Vi har nemlig ulike preferanser for hva vi foretrekker av lys, både når det kommer til styrke og varme.   

 

Hvordan velge riktig belysning på kontoret

Som allerede nevnt har lys en stor effekt på oss mennesker, og siden vi tilbringer så mye tid på arbeidsplassen vil belysningen påvirke oss i stor grad. Derfor er det viktig å legge til rette for optimal belysning på kontoret. Likevel er dette lettere sagt enn gjort. Har man cellekontor vil det være enkelt å tilpasse lyset til en persons preferanser. Når alle har ulike ønsker hva gjelder lys, men kanskje sitter i et åpent kontorlandskap, blir situasjonen litt mer vanskelig.

Godt lys inne har ifølge forskning vist seg å gjøre arbeidstakere mer effektive på jobb, samt minske feilutførelse med opptil 60 prosent. Det er dermed mye å tjene for alles del at kontoret investerer i god belysning. I følge Arbeidstilsynet er allmennbelysning viktig, og bør med fordel være indirekte slik at en unngår problemer med refleksjon på skjermer.

Det er også essensielt at arbeidsfeltet og områdene rundt har relativt lik lyshetsgrad. For en god balanse gjelder det å velge riktige armaturer og armaturplassering. Brukes det lysrør bør disse ha samme lysfarge, lysstyrke og fargegjengivelse. Arbeides det i et lokale med mørkere overflater vil dette kreve mer lysstyrke enn lyse overflater.  Likevel kan vi si at den generelle lysstyrken på kontoret bør ha et luminansforhold som ikke overstiger 5:3:1. Med andre ord bør lyset være fem ganger sterkere i arbeidsfeltet enn i områder som ligger lenger unna. I arbeidsfeltet er det også vanlig å foretrekke en lysstyrke på omlag 500 lux.

 

belysning på skrivebordet
Bildet er hentet fra signehytte.com

 

Dersom det skal jobbes med arbeid som krever presisjon og håndtering av små detaljer, kan kontoret med fordel investere i punktbelysning som kan reguleres, som for eksempel en bordlampe eller en arbeidslampe. Husk også at behovet for lys øker med alderen, og at dersom en bedrift har et stort aldersspenn bør en tilpasse plassene for de som er eldst med mer lys. Pass også på å vedlikeholde og rengjøre lampene godt slik at lyset utnyttes til det maksimale.

 

Gi ansatte påvirkningsmulighet

For å sikre fornøyde ansatte har det vist seg at personlig kontroll over visse elementer på kontoret er viktig. Her gjelder også en viss kontroll over belysning. Dette kan være vanskelig å få til, spesielt i åpne kontorlandskap, men det finnes visse tiltak en kan ta for å gi mer bestemmelsesrett. De fleste kontorer bruker taklamper som hovedbelysning, men det er også mulig å gi ansatte egne kontorlamper ved skrivebordene deres. På den måten kan de selv kontrollere om de ønsker punktbelysning når visse arbeidsoppgaver skal utføres.

Skal dere bytte ut lamper på kontoret? Da kan det også være en idé å forhøre seg med de ansatte som tilbringer hele arbeidsdagen sin der. Er de fornøyde med den nåværende belysningen, er det for skarp eller dunkelt belyst? Skal dere kjøpe inn lamper som en del av interiøret? Hva med noen flotte stålamper ved sofagruppen eller noen stilige vegglamper på møterommene? Og hva er tankene rundt belysningen på lunsjrommet? Det finnes også lamper som har både ladepunkter for mobil, timer med bevegelsessensor slik at lampen ikke bruker unødvendig strøm, samt dimmermulighet. Kanskje dette er noe de ansatte hadde satt pris på? Gi de ansatte en stemme hva gjelder belysning, og det vil garantert gagne bedriften i fremtiden.

 

vegghengt lampe kontor
Bildet er hentet fra hayonstudio.com

 

Form/Funk tilbyr et hav av innendørs belysning som passer perfekt til alle typer kontorer og kontorlandskap. Belysning finnes i alle prisklasser. I dag har du som kjøper mulighet til å velge mellom alt fra rimelige bordlamper til akustikkdempende belysning, takhengt belysning og spennende designlamper til kontoret. Usikker på hvor du skal starte, eller har du bare behov for litt inspirasjon? Vi bistår mer enn gjerne med å finne gode løsninger slik at kontoret kan bli like godt opplyst som de ansatte er! Ta kontakt med oss for en hyggelig lys- og lampe-prat.