Er kontoret trist og grått? Slik påvirker omgivelsene deg


 

Fremmer din arbeidsplass arbeidsglede, iver og inspirasjon? Miljøet på jobb består av mye mer enn kollegialt vennskap. La oss finne ut hvordan utformingen på jobb påvirker deg. 

 

Har du noen gang gått inn i et rom og fått lyst til å snu i døra? Det er noe med stemmingen der inne som kanskje gjør settingen utrivelig. Er det lyset, fargene, møblene eller bare energien? Motsatt har du nok også opplevd å åpne dørene, og plutselig oppdage ditt nye favorittsted. Et rom som ønsker deg velkommen, får deg til å slappe av og bli inspirert. Hva er det egentlig med omgivelsene våre som påvirker oss sånn? Og hvordan kan du bruke dette til din fordel, si på jobb for eksempel?

Mange kan nok si seg enige i at de jobber bedre under visse omstendigheter, og at noen typer miljøer får dem til å falle helt ut av arbeidsflyten. Ulik forskning er også med på å underbygge denne «følelsen». Med dette i bakhånd blir det faktisk overraskende enkelt å forbedre arbeidslokaler, slik at miljøet jobber for deg, snarere enn mot deg.

 

Lyder påvirker konsentrasjonen

 

Alle er sårbare for lydforstyrrelser på jobb – noen mer enn andre. Mange arbeider også i åpne kontorlandskap, hvor volumet kan variere i stor grad gjennom hele dagen. Dette kan lett føre til at man faller ut litt, mister tråden og til stadighet må bruke tid på å sette seg inn i arbeidet på nytt. Lydforstyrrelser har ofte en negativ effekt på ansattes produktivitet, kreativitet og arbeidstilfredshet.

 

 

For å hindre overdrevent bråk og støy er det visse tiltak du kan ta. Ved å innføre regler vedrørende telefonsamtaler, prating og sosialisering kan lydnivåer kontrolleres. Opprett egne sosiale rom eller soner for slikt, skap små lukkede båser hvor ansatte kan ta telefonene sine og informer om hvorfor det er viktig at volumet ikke blir for høyt.

Du kan også påse at akustikken på arbeidsplassen er god. Her er lydabsorbenter essensielt. Møbler med riktige stoffer, tepper på gulv og kanskje til og med gardiner vil skape en dempet akustikk. Dette fordi lyd spretter av harde og glatte flater, smeller i vegger og gulv og forsterkes enkelt. Fjern denne muligheten – og du vil oppnå et mye triveligere arbeidsmiljø.

 

Lys kan skape arbeidsglede

 

Ulikt lys skaper ulike følelser hos mennesker. Skarpt og sterkt lys vil øke oppmerksomheten vår, dempet belysning vil kunne roe oss ned og varme lystoner skaper en assosiasjon til hygge og kos. For hardt og kaldt lys virker ofte utrivelig, mens for få lyskilder og mye mørke vil være vanskelig å holde seg våken i. God kontorbelysning er med andre ord ikke alltid like lett å få til.

 

 

På en arbeidsplass vil det være ulike rom, mennesker og bruksområder å ta hensyn til når lys skal forbedres. På kjøkkenet bør det for eksempel være godt arbeidslys hvor maten lages, men det kan med fordel være noe mer dempet belysning rundt spiseområdene. Arbeidsstasjoner bør være godt opplyste, gjerne med ulike lyskilder fra gode arbeidslamper slik at ansatte selv får lov til å tilpasse lyset til deres behov. I tillegg til generell takbelysning kan man derfor med fordel gi ansatte bordlamper som kan kaste litt ekstra lys på arbeidsstasjonen deres ved behov.

 

Farger kan inspirere

 

Farger kan i stor grad påvirke sinnet vårt, både på godt og vondt. Mens blått for mange vil virke beroligende, kan intense rødtoner virke stressende. Fargepsykologi viser tydelig at hjernen påvirkes av hvilke farger den ser. Dersom det vurderes å male om på arbeidsplassen er det derfor lurt å tenke nøye gjennom valg av farge før den havner på veggen.

 

 

Blått er en intellektuell farge som representerer logikk, kommunikasjon og effektivitet. Vi stoler på blåfarger, beroliges av tonene og finner fokus.

Gult er en skikkelig gladfarge som fremmer kreativitet, vennlighet og optimisme. Er det ønskelig å øke arbeidsglede på jobb kan dette være fargen å velge.

Rødt er som sagt en stressende farge dersom tonen heller mot signalrød. Likevel kan rødt fungere godt på arbeidsplassen dersom nyansen er riktig. Rødt kan faktisk fremme mot, styrke og iver. Du trenger kanskje ikke dekke alle veggene i rødt, men du kan med fordel farge visse deler av arbeidsplassen med rødtoner, spesielt rommene som er skapt for tungt psykisk arbeid.

Grønt vil skape balanse og representerer vekst, harmoni, natur og balanse. Denne fargen vil skape en følelse av trygghet og ro, samtidig som den fremmer produktivitet.

Lilla forbinder mange med luksus, og denne fargen kan fremme kreativitet og selvsikkerhet. Dette er en farge du må bruke med varsomhet, da for mye i feil nyanse kan bli overveldende.

Oransje er møteplassen mellom gult og rødt. Dette er en farge som gir oss varme og trygghet. Den er assosiert med mat, og passer sådan godt inn på kjøkken. Brukes den riktig kan den også benyttes på kontor eller i sosiale rom.

Grått er en farge mange først vil tenkte på som kjedelig og trist, men da har de ikke vært borti riktig tone. Gråfarger får nemlig rom til å virke moderne og stilrene. De kan ha undertoner som er varme, eller kalde – og dermed være enkle å bruke til ulike formål.

 

Naturen kan stresse deg ned

 

I dag skal det ikke mer til en et raskt nettsøk for å finne utrolig mye forskning som viser til hvor viktig naturelementer er for oss mennesker. Naturlig sollys, grønne planter og frisk luft er essensielt for vår velvære, samt mentale helse. Har arbeidsplassen tilgang til store vinduer med utsikt over grønne sletter eller skogkledd mark er det supert. Likevel vil dette sjeldent være realiteten for de fleste, spesielt dersom man befinner seg i byer.

 

 

Da er det fint at planter innendørs kan hjelpe til med å fremme samme resultater. Det skal faktisk svært lite til for at vi føler oss litt mer tilpass innendørs. Et par grønne planter kommer man langt med. Har dere et åpent kontorlandskap, så sørg for å spre planter utover. La de gjerne være synlig for alle, slik at den positive effekten kan føles av samtlige ansatte.

 

Finnes den perfekte løsningen for alle?

 

Et arbeidssted består av mange ulike mennesker, med forskjellige preferanser og behov. Det vil være nærmest umulig å skape en løsning hvor alle detaljene er elsket av hver eneste ansatt. Likevel finnes det tiltak som kan tas for at ansatte skal føle seg involvert i prosessen og kjenne på eierskap til jobben sin.

 

 

Ved å la de ansatte være delaktige i utformingen av arbeidsplassen, vil du også kunne gi en følelse av selvbestemmelse. Samtidig får du gode idéer og kommentarer til hvordan de selv best arbeider, og under hvilke forhold de finner mest glede og inspirasjon. Dette vil automatisk føre til mer produktivitet og arbeidslyst.

Form/Funk stiller mer enn gjerne opp når det kommer til fornyelse av kontorlokaler, offentlige bygg og andre arenaer hvor ansatte arbeider daglig. Vi har god kompetanse, og kan hjelpe deg på veien til drømmelokalet. Våre møbler er estetiske, stilrene og funksjonelle. Kontakt oss for en hyggelig møbelprat!