Slik skaper du gode sosiale soner på arbeidsplassen | Form/Funk
 

Slik skaper du gode sosiale soner på arbeidsplassen


Arbeidslivet har blitt mer fleksibelt, og stadig flere velger hjemmekontor. Med sosiale soner legger du grunnlaget for at flere ansatte velger å jobbe på jobben. 

 

arbeid i sosiale soner

 

I dag legger mange arbeidsplasser til rette for fleksibel arbeidstid og arbeidssted. Så lenge du er tilgjengelig og kan utføre jobben din, spiller det ikke alltid en stor rolle hvor du gjør den fra. Derfor velger stadig flere å ha hjemmekontor, eller setter seg på en kafé for å få jobben gjort. Her er det ofte mer trivelig enn i sterile kontorlokaler eller åpne landskap med dårlig akustikk, og mange arbeider bedre når de er komfortable.

Selv om det kan oppleves effektivt å jobbe utenfor kontoret vil man også i mindre grad kunne bygge viktige relasjoner. Det ligger stor verdi i å skape en arbeidsplass folk vil dra til så ofte som mulig. Ved å utarbeide en god møteplass vil ansatte få utløp for kreativitet, samt muligheten til å dele kompetanse og erfaringer. Kommunikasjon mellom medarbeidere vil bedres, og dermed gjøre bedriften mer effektiv.

De yngre arbeidstakerne som også går inn i faste jobber, kanskje for første gang, forventer ofte å måtte endre vaner og preferanser når det kommer til arbeidsmiljø. Hvorfor ikke tilrettelegge mer for dem, slik at de trives fra første stund? Med moderne lokaler som minner mer om miljøene de kanskje har jobbet i tidligere som studenter vil yngre arbeidstakere gjerne føle seg mer hjemme.

Så hva skal til for å skape et slikt arbeidsmiljø? Kanskje sosiale soner er svaret.

 

Hva er sosiale soner?

Vi beveger oss mellom arbeidsplassen og hjemmet hver eneste dag, men disse to stedene er sjeldent de eneste plassene vi tilbringer tid. Mange drar også på biblioteker, sitter i parker, tar en kaffe på en kafé eller er sosiale med venner og bekjente andre steder utenfor hjem og jobb.

En sosial sone skal ideelt sett ligge i skjæringspunktet mellom arbeid, hjem og fritid. Her skal gjester ønskes velkommen, ansatte kunne ha interne eller eksterne møter, ta morgenkaffen og koble av. En sosial sone skal også kunne brukes som sosialiseringsområde når større arrangementer avholdes.

Den sosiale sonen legger til rette for uformelle møter. Det er nemlig ikke alltid slik at de beste løsningene dukker opp i stive møterom. En sosial sone skaper en plass hvor terskelen for idéutveksling er lav og de beste idéene får grobunn over en kopp kaffe.   

 

hva er sosiale soner

 

En sosial sone bør være fleksibel

I løpet av dagen har de fleste ansatte forskjellige behov, og det bør tas i betraktning når sosiale soner utformes. Selv om samvær ofte står i sentrum for sosiale soner bør det også tilrettelegges for mer konsentrert arbeid.

Listen over kvaliteter en sosial sone bør ha er lang. Rommet skal virke hjemmekoselig og avslappet, samtidig som det må være effektivt utformet og fungerer for flere arbeidsbehov. Skal en sosial sone opprettes må det være mer enn et vanlig pauserom eller grupperom. Fleksibilitet er nøkkelordet. Hva med ulike typer sitteplasser, spennende dekor, hyggelig belysning, private båser eller små glassrom? Slike løsninger skaper nemlig muligheter på tvers av avdelinger eller arbeidsoppgaver. Et dynamisk miljø vil også være en god grobunn for kreativitet.

 

En sosial sone bør legge til rette for god akustikk

I gode sosiale soner vil det skje mye i løpet av en dag. Nettopp derfor er god akustikk helt nødvendig. Dersom flere ansatte skal oppholde seg i den sosiale sonen samtidig, og landskapet er relativt åpent, vil dette raskt kunne føre til støy og dårlig konsentrasjonsevne. Heldigvis kan man dempe akustikken ved hjelp av interiør.

Du kommer langt med grove materialer og tekstiler. Myke puter ved de ulike sitteplassene, tykke tepper på gulvene, gardiner langs vinduene og vegghengte absorbenter vil utvilsomt bedre akustikken.

 

akustikk i sosiale soner

 

Firmaets identitet i den sosiale sonen

Firmaer og bedrifter som ser sine ansatte, deres behov og forstår sin egen identitet samtidig skaper som regel de mest effektive sosiale sonene. Vi har allerede nevnt at en god sosial sone er fleksibel og kan brukes på flere ulike måter. Et annet viktig aspekt ved utviklingen av en sosial sone er firmaets- eller bedriftens identitet. Hvem er dere, hva driver dere med og hvordan ønsker dere å fremstå? Selv om sosiale soner gjerne skal være avslappede og flerfunksjonelle betyr ikke dette at alle må se like ut.   

Med en sosial sone tilpasset hvem dere er vil ansatte, og eventuelt kunder, føle seg nærmere bedriften. Tenk derfor over hvilket estetisk utrykk som passer deres profil. Er dere fargesprakende og lekne, eller nedtonede og mer seriøse? Et rom kan utformes på utallige måter, og legger man en plan vil det hele virke mer gjennomtenkt og gjennomført enn dersom man kun kjøper inn møbler for møblenes skyld.

 

sosiale soner

 

Få hjelp til å utforme den sosiale sonen

De fleste har ønsker og drømmer for hvordan arbeidslokalene sine skal se ut. Noen ganger er det bare vanskelig å sette ord på det man visualiserer. En sosial sone kan være spesielt vanskelig å skape, da slike rom må romme så mange ulike forventinger og behov. For å skape en god sosial sone kan det derfor være deilig å ha eksperter med på laget.

Form/Funk er møbelforhandleren som alltid ser etter den beste kombinasjonen av form og funksjon. Vi er spesialister på kontormøbler, og har lang erfaring med utforming av alle typer kontorlandskap, også sosiale soner. Ønsker du deg en sosial sone som gir ansatte lyst til å oppholde seg på arbeidsplassen fremfor å sitte på en kafé eller ha hjemmekontor? Vi hjelper deg gjerne med å oppnå dette! Ta kontakt for en god møbelprat.