Slik vedlikeholder du kontormøblene


Ønsker du deg kontormøbler som varer? Da vedlikehold helt essensielt. Her er våre eksperttips!

 

lyst kontorlokale med flotte møbler som har blitt vedlikeholdt

 

Mange bedrifter jakter kontormøbler av høy kvalitet som vil vare i årevis. Hva møblene er laget av og hvordan de er satt sammen vil utvilsomt ha mye å si for hvor godt de holder seg. Likevel vil kontormøblene også være helt avhengige av gode vedlikeholdsrutiner. For hva er poenget med å investere i dyre møbler dersom du ikke tar vare på dem?

 

Les også: 6 fordeler med leasing av kontormøbler

 

Hva skader og sliter egentlig på møblene?

Mange faktorer i hverdagen spiller inn når det kommer til holdbarheten av kontormøbler. Det er ikke bare tidens tann som har noe å si når møblene blir slitt. Ofte er det andre årsaker enn alderdom som skaper et behov for å bytte ut møblementet. Vet man hva som forårsaker slitasje og skader er det lettere å unngå, forhindre og forebygge det. Her er fire faktorer som er med på å avgjøre hvordan kontormøblene dine har det:

1. Lys

Solen har mye å si for hvordan møblene våre ser ut. UV-strålene den sender ut kan skade, bleke og svekke fibre til ulike møbler. Mørke trefarger, lær og andre tekstiler er spesielt sårbare for blekning. Likevel er det ikke bare solen som påvirker møblene våre, lys fra lamper kan også spille inn her.

2. Temperatur

Varme tørker ut fibre, kulde kan være negativt for treverk og vekslende temperaturer vil heller ikke være gunstig for ulike møbler. For å best bevare dine kontormøbler bør arbeidsplassen ha en jevn temperatur året rundt.

3. Forurensning

Møblene våre går gjennom mye i løpet av en dag. De blir rett og slett utsatt for forurensning gjennom fingeravtrykk, matfett, svette, salt, kjemikalier fra parfymerte produkter, harde rengjøringsmidler og mye mer. Dette fører til flekker, slitasje og skader.

4. Bruk

Det sier seg selv at når vi bruker et møbel vil det få bruksslitasje og eventuelle skader som følge av dette. Vi sitter i stoler og sofaer, legger arbeidsutstyret vårt på bord og benker, og benytter oss av alle bruksområdene til de ulike kontormøblene en bedrift har. Dette vil over tid komme til syne, spesielt dersom man kombinerer bruksslitasje med lysskader, ugunstige temperaturer og forurensning.

 

Les også: Bytter kontoret ut møblene? Dette kan dere gjøre med de gamle

 

Vær føre var

Det trenger hverken være komplisert eller tidkrevende å ivareta bedriftens kontormøbler. Det aller lureste er å ta seg av vedlikehold før behovet blir for stort. Regelmessig rengjøring er helt essensielt. Dette kan enten gjøres på egenhånd, eller man kan leie inn et profesjonelt firma til å ta seg av arbeidet. Her vil det også være naturlig å legge inn regelmessige undersøkelser av møblene, samt sørge for at ansatte gir beskjed til ledelsen når deres arbeidsstasjoner får eventuelle småskader eller virker slitte. Påser man eksempelvis at små hull repareres raskt, unngås det at skadene vokser seg store og blir til en mer krevende jobb.

 

rosa kontorstoler vedlikehold

 

Bli godt kjent med møblene til kontoret

Før renholdsrutiner kan innføres for bedriftens møblement, er det viktig at man setter seg inn i de ulike aspektene ved hver møbeltype. Før du kan rengjøre noe er det åpenbart viktig å vite hvilke produkter du kan bruke. Når møblene kjøpes eller leies bør det medfølge instruksjoner som forklarer hvordan de skal rengjøres. Bruker man feil midler vil nemlig produktene kunne ta skade av det.

 

Les også: Slik skaper du gode sosiale soner på arbeidsplassen

 

Rens og vask riktig

Kontormøblene bør tørkes for støv en gang i uken. Møbler i stoff bør også støvsuges forsiktig og regelmessig. Skal det rengjøres grundig er det som sagt viktig å bruke midler tilpasset de ulike gjenstandene og deres materialer.

Er man i tvil vil en mikrofiberklut og varmt vann være det tryggeste. Dette er spesielt viktig når det kommer til mer sårbare produkter i eksempelvis tre og lær. Lær bør holdes unna direkte sollys, og kun vaskes med midler spesielt utviklet for lærbehandling. Overflater i tre bør kun vaskes med midler anbefalt for det individuelle produktet. Benytter man feil midler vil det kunne påføre stygge skader på treverket.

 

fargerike lenestoler til kontoret

 

Årlig strammedag

Etter måneder med stoler som snurrer, bord som heves og senkes og andre møbler som blir hyppig brukt, vil fester gjerne bli litt slarkete. Dette kan føre til møbler som er ustabile. Skruer og bolter holder ulike komponenter i møbler sammen, og dersom de blir løse kan møbler falle sammen eller føles ubehagelige å sitte i. Det er enkelt å gi møblene en skikkelig oppstrammer med en skiftenøkkel eller skrutrekker.

Settes en årlig dato til stramming av møbler vil de holde mye lenger, samt føles mer behagelige ut for de som bruker dem. I samme slengen kan det også gjøres annet vedlikeholdsarbeid. Ta en sjekk på kontoret – det er helt sikkert gjenstander som bør oljes, bones, pusses, renses eller vaskes. Husk at dersom du tar godt vare på kontormøblene dine vil de gjengjelde tjenesten og ta vare på deg og dine ansatte.