Interiør til arbeidsplassen? Derfor bør du velge ull | Form/Funk
 

Interiør til arbeidsplassen: Ull er stilfullt, bærekraftig og slitesterkt


 

Mykt, hardført, holdbart og evig norsk – ull kan brukes til så mangt. Materialet har uten tvil funnet sin plass i møbelindustrien.    

 

Det er noe romantisk ved ull – et tekstil som har fulgt oss nordmenn gjennom en årrekke. Kanskje minner det oss om vår forhistorie, eller kanskje det henger sammen med hvilke uttrykk det skaper i et rom hvor materialet er inkludert. Uansett hva det er – nordmenn får ikke nok av ull. I klær, tepper og møbler – det varme stoffet tenner noe i oss.

 

Ikke tull med ull

 

Ull har utrolig mange gode egenskaper, spesielt når det kommer til å lage møbler. Ull holder svært godt på farge. Dette hindrer blasse toner som man ofte ser i andre materialer etter flere års bruk. Ullfibrene er antistatisk, og søler du noe på ull vil det sjeldent trekke rett gjennom. Materialet oppfører seg slik det gjør på sauekroppen, det beskytter mot vann og vond lukt.

 

 

Det er ikke rart at vi her oppe i det værutsatte nord har lagt vår elsk på ull for lenge siden. Historisk sett kan vi spore ull så langt tilbake som til bronsesteinalderen, og i norrøn mytologi var det til og med en egen gud som het Ull (også kjent som skiguden). For mange er produkter av ull like norsk som ostehøvelen, fårikål og harryhandel i Sverige. De fleste av oss er stolte eiere av ullundertøy og ullgensere, men det er ikke alle som har innarbeidet materialet i interiøret sitt enda. Det bør av mange grunner vurderes.   

 

Ull skaper et unikt interiøruttrykk

 

Ull er et allsidig materiale som kan behandles og farges på utallige måter. I det ene øyeblikket kan det være røft, grovt og grått, i det neste silkemykt og i fargerike toner. Ull er også allergivennlig og i sin naturlige tilstand gir det rom en hjemmekoselig og komfortabel følelse, mens det kan gi et tøffere uttrykk når det er behandlet og farget.

 

Bilde: Whatwolf – Freepik

 

På arbeidsplasser er møblement med ull et svært godt valg da det er slitesterkt, opplever lite nupping og holder formen i årevis. Ull er topp med tanke på temperatur fordi det regulerer varme godt. I tillegg kan ullmøbler, som tepper og gardiner, også fungere som lyddempere. Materialet er også flammehemmende og flekkbestandig – med andre ord et fint valg for ethvert kontor. Den beste kvaliteten til ull er at materialet fungerer godt i alle typer rom, og gjør seg i alt fra soverom til stuer eller åpne kontorlandskap.      

 

Les også: Slik gir du arbeidsplassen nytt liv

 

Norsk eller utenlandsk ull – hva er best?

 

I dagens globale marked har mange av varene våre utenlandsk opprinnelse. Selv ull – det særnorske materialet er ikke lenger alltid norsk. Ullstoff i norske klær, møbler og pledd kommer ofte fra New Zealand. Norsk ull har i lang tid blitt ansett av folk i bransjen som skitten og krevende. Den må bearbeides mer og vaskes nøyere. I New Zealand har merinoull-industrien skutt i været, og kvaliteten på ullen fra denne verdensregionen topper listene gang på gang.

 

 

Det er umulig å påstå at én ulltype er bedre enn en annen. Her gjelder det å finne den varianten som passer best til formålet. Norsk ull kan være flott i røffe tepper og kult tilbehør, mens merinoull fra eksempelvis New Zealand utmerker seg spesielt i ullundertøy og andre klesplagg vi bærer tett på huden, eller møblement vi også er tett på gjennom hele dagen.

 

Norskproduserte kontormøbler i ull

 

I dag er stadig flere på utkikk etter miljøsertifiserte forhandlere, etisk produserte varer og god kvalitet. Ull er et flott materiale når det kommer til bærekraft da det er holdbart og slitesterkt. Produkter av ull varer i mange år, og trenger sjeldent å skiftes ut. I Norge har vi også kompetente produsenter som brenner for ull.

 

Les også: Er kontoret trist og grått? Slik påvirker omgivelsene deg

 

Ta for eksempel Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, en prisvinnende tekstilprodusent med over 100 års erfaring. Her blir alt laget fra bunnen av, og møblene de skaper blir til under et og samme tak. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er også en av få produsenter som faktisk tar i bruk norsk ull i sine tekstiler, noe som skaper enda mer bærekraftige møbler.

 

Bilde hentet fra gu.no

 

Et godt eksempel på det Gudbrandsdalens Uldvarefabrik produserer er Suldal-stoffet, inspirert av norsk natur, strikking og de tradisjonelle skigardene. Dette er en storfavoritt på kontorer rundt om i landet. Ikke rart med tanke på stoffets moderne komfort og tidløse design, samt en martindalestyrke på hele 57 000.

Litt ullent arbeidslokale? Kanskje det er på tide å bruke materialet for alt det er verdt. Er du usikker på hvor du skal starte i ulljungelen? Ta mer enn gjerne kontakt med oss. Vi brenner for det flammeresistente materialet, og håper flere tar i bruk det herlige tekstilet fremover.